Pages

Friday, February 11, 2011

posto..posto...Mcm biasa bila pergi makan ngan kawan2, ada jak benda tuk dijadikan topik perbualan dan hari ni topik kami zaman surat-menyurat.lama dah kan tak berutus surat , yalah era teknologi mana ada yang rajin pakai surat lagi..Tapi, bila dikenang-kenang terasa rindu pula..

Zaman sekolah dulu, semua benda pun pakai surat, minta duit dari mak di kampung(saya duduk asrama), nak berkenalan ngan kawan(nak mengorat), bila bergaduh ngan kawan(kes nak minta maaf) dan yang paling femes, surat cintalah(cinta monyet lah)hehehhe...yang lucu kan, bukan apa, tapi ayat2 wajib yang ada dalam setiap surat yang kita tulis tu..antaranya

1. kehadapan ****** yang diingati/dikasihi selalu
Ni pembuka kata yang wajib ada, yalah, cikgu pun ajar mesti ada ni kan dalam karangan jenis surat tidak rasmi..jadi, confirm, ayat permulaan bginilah..

2. Diharap kehadiran surat ni tidak mengganggu
Hahaha..sopan santun kita dulu time masih pakai surat ni..siap minta maaf lagi kalau menganggu.bagus pula kan.tapi sekarang, mana ada macam ni, bila rasa mok kol ka suka hati mak bapak dia jak, time tido ka, mandi kah, kelas kah, main terjah jak, mana peduli bab menganggu ka tidak ni..hehehe.

3. Maaf, tulisan buruk
yang ni lah, tak bole tahan..hahhaha..biasanya, dalam surat cintalah ni, malu bagi gf/bf baca tulisan buruk kan, so kena lah kasitau awal sebelum kena kutuk tulisan kita buruk.haha..yang lebih lucu, bila tulisan mang buruk tahap gaban, kawan yang bertulisan cantiklah yang akan jadi mangsa sebagai "typewriter"..

4. Pantun wajib
hahha..biasa d hujung surat siap ada pantun lagi kan..yang selalu kedengaran

pecah kaca pecah gelas,
lepas baca, harap balas.....atau

pen merah, pen biru,
u marah i love you..

macam2 kan..tak sangka, sebenarnya kreatif kita time dulu-dulu..sebab tu mungkin BM time sekolah2 dulu mantap, A1..hahha..format surat tak rasmi, full mark..sebab practise make perfect bha..

Ada lagi, nak wangikan surat, sanggup letak bedak(talcum powder), biar harum semerbak..kalau tak pun, beli pen yang wangi, letak glitter2 kasi menarik, n macam2 lagi lah..memang kreatif..hahha..

yang tak bestnya, ada juga halangan time balas-membalas surat ni..guru disiplin , pengawas sekolah dan SPOTCHECK!Every week, ada jak spotcheck dan barang rampasan yang paling banyak surat cintalah, baru nak bercinta kan, diduga pula..ahahha..lagi kesian, bila surat tu kena baca depan public, femes pun femes, tapi lepas tu, tak lama break tu, tak mahu malu kan..hahhaa..sadis-sadis..

tapi, bila mengenang semua ni, rindu betul zaman sekolah, rindu ngan kawan2 teman berutus surat tu, n rindunya feel menulis surat tu..jadi, hari ni, tuk melepas kerinduan tu, hancur lah kad bday yg saya tulis tuk my bestfren today..hahha..sorry pok..anyone, jom kita berbalas2 surat, saya tahu, mesti kamu pun rindu ni kan..hehehe..

ada ubi ada batas,
lepas baca, sila balas..

salam sayang,
~emie~